Úvod

Chieftainův průvodce: Úhly pancíře

publikováno 07.11.2014

Úhlování

Pancíř se měří ve dvou hlavních parametrech: Čistá tloušťka plátů pancíře, a zkosení pancíře. Další je ještě tvrdost pancíře, ale ta není součástí našich modelů. Zkosení pancíře je důležité ze dvou důvodů: Prvně, zvyšuje šanci na odraz střely. Zadruhé, zvyšuje účinnou tloušťku pancíře.

Zde máme obrazový příklad:



Pamatujte, různé státy měří úhel zkosení pancíře odlišně. V tomto případě se měří od vertikální osy. Jiné statistiky měří horizontálně, kde namísto '0' je třeba číst '90‘. Při porovnávání zdrojů se ujistěte, z čeho vycházejí. Skutečný dopad tohoto je o něco složitější, protože průbojné střely se obvykle po nárazu natáčejí více čelem k pancíři („normalizace“), ale pro základní pochopení to stačí. Čím více je vzhledem k trajektorii plát pancíře zkosený, tím těžší je pro střelu ho probít. S rostoucím zkosením pancíře se tento účinek zvyšuje.

Matematický vzorec je následující: Tloušťka pancíře vydělena kosinusem úhlu od trajektorie dopadu. Takže v případě 100mm plátu s 20° zkosením od vertikální osy a při trajektorii střely rovnoběžné se zemí: 100/cos(20) = 106.4.

Praktický účinek je, že dělo schopné probít tank bez výrazně zkoseného pancíře (např. Pzkpfw III s 70 mm) nemusí dokázat probít tank se slabším, avšak zkoseným pancířem (např. T-34 s 45 mm).

Nyní když známe účinek zkoseného pancíře, můžeme tuto znalost použít při útoku i obraně. Při obraně využijte zakřivení terénu k umělému zvýšení úhlu zkosení pancíře. Například, můžete se umístit na 20° zkosenou plochu nebo svah, kde Váš vertikální, nezkosený pancíř náhle je vůči nepřátelům stojícím na stejné rovině jako Vy zkosen o 20°. Pokud jste již měli 30° zkosený pancíř, těch 20° výrazně zvýší účinek na 50°. S tím se úměrně zvyšuje účinná tloušťka pancíře. Zde máme příklad v číslech.




Řekněme, že máme tank, jehož přední horní plát má 45 mm a je pod úhlem 60°. Náš vzoreček hlásí efektivní tloušťku pancíře 90 mm. Řidič najde kopeček s 10° svahem. Vzhledem k nepřátelskému vozidlu je nyní pancíř zkosený o 70°. Kalkulačka hlásí účinnou tloušťku pancíře 131 mm. Účinek pouhých deseti stupňů je v tomto případě jasný.

Ale co když jste na rovince, kde není vhodný svah? I tu je naděje. Nemůžete sice ovlivnit vertikální zkosení pancíře, můžete ale změnit úhel horizontální. Nebo hezky česky: Když to nejde tankem nahoru nebo dolů, aspoň s ním zatoč.


 Bez horizontálního zkosení                  /                    Horizontální zkosení


S Vaší věží se toho obvykle moc udělat nedá: Logicky bude nutné namířit dělem na protivníka, takže i cíl bude mít výhled na přední stranu Vaší věže. Pokud ale nabíjíte dlouho, zvažte natočení věže do lepšího úhlu, než bude nabíjení téměř hotovo.

Pokud ale nepřítel vidí i trup Vašeho vozidla, trochu ho natočte. Ne příliš, protože nechcete vystavit slabé boční pancéřování tanku. Možná 15-20 stupňů pro běžné střetnutí, pokud tedy nestřílíte „zpoza rohu“, chránícího Váš bok. Tím se zvýší účinná tloušťka Vašeho pancíře stejným způsobem, jako to dělá zkosený pancíř. Pamatujte, že i když se efektivní tloušťka Vašeho předního pancíře s natáčením tanku zvyšuje, Vaše efektivní tloušťka bočního pancíře se bude snižovat, a ještě se bok stává snadnějším cílem. Pokud máte přebytek času, můžete najít u svého tanku ten nejefektivnější úhel. Vezměme si Pzkpfw IV, který má 80mm přední pancíř a 30mm boky, z čehož většina nemá skoro žádné vertikální zkosení. Pokud natočíme trup o 10 stupňů, budeme mít efektivní tloušťku předního pancíře 81mm, a boční pancíř v případě nepravděpodobného zásahu bude excelovat s 172 mm. Natočíme-li trup o 30 stupňů, přední pancíř se dostane na účinnou hodnotu 92 mm, zatímco boky padnou kvůli zmenšení úhlu na 60 mm. Ale natočení o 20 stupňů se ukazuje být tou „zlatou střední cestou“, kdy máme efektivní tloušťku pancíře 86 mm, a to jak na přídi, tak na boku.

Přesný úhel pro každý tank závisí na poměru tloušťky jeho předního a bočního pancíře. Pzkpfw VI má mnohem menší poměr, má 100mm přední pancíř a 80mm boky. Pro účely tohoto experimentu budeme považovat jeho pancíř za dokonale kolmý. Proto si Tiger může „dovolit“ udělat boční pancíř zranitelnějším. Dokonalý úhel pro tento tank je 39 stupňů, kdy jak předek tak boky dosáhnou efektivní tloušťky okolo 127 mm. Většina tanků si ale nemůže dovolit tak velké natočení do boku, jejich strany se mnohem dříve začnou stávat zranitelnými. Samozřejmě je také možné kombinovat účinek vertikálního i horizontálního naúhlování. Zastavte se na nějaké zkosené cestě nebo svahu, trochu natočte trup a získáte obě dvě výhody. Tolik tedy k obrannému využití. Mnoho lidí ale zapomíná, že matematiku lze použít i na opačném konci hlavně. Správným umístěním Vašeho tanku můžete uměle snížit účinek nepřátelského pancíře. To obvykle znamená být ve vyvýšené pozici.

Snížení úhlu dopadu

Podívejme se na jednoduchý příklad. Tento veselý mariňák si sedí na místě řidiče tanku M1A1, což je jedno z nejlépe chráněných vozidel dnešní doby.




Na tloušťku jeho pancíře se můžete podívat sami, je to něco okolo 2", řekněme 60 mm. Nezdá se to být moc, dokud si neuvědomíme, že je pancíř zkosen o 82 stupňů od vertikální osy, takže účinná tloušťka je asi 430 mm u střely s trajektorií rovnoběžnou s povrchem země. Nepřátelský tank umístěný na vyšší pozici, který tak získá pouhých 10 stupňů úhlu při střelbě na předek Abramse, se tak setká namísto toho pouze s 194 mm účinného pancíře. To je méně než polovina. Tak malé vyvýšení se nemusí prokázat moc účinné při střelbě na střechu nebo motorový prostor nepřátelského vozidla, protože u nich stále bude vysoká šance na odraz a účinná tloušťka pancíře bude poměrně vysoká. Ale přední pancíř, který byl jinak nepřekonatelný, se najednou stává mnohem měkčím oříškem. Zdánlivě nezranitelné IS-3 s jeho zkoseným tlustým předním pancířem může být zepředu probito mnohem snáze, když na něj vypálíme z trochu vyšší a boční pozice, namísto když bychom se snažili do něj bušit ze stejné výšky přímo zepředu. Takže používejte úhly! Ale ne, že budete uprostřed bitvy lovit po kapsách vědeckou kalkulačku, to za to zase nestojí.

Kategorie: ostatní

Návštěv: 83392
Dnes: 2
Online: 1

Kalendář akcí

« 10 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejbližší akce


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace